Cadrul geografic

Comuna Poşaga este aşezată în partea estică a Munţilor Apuseni ,pe o vale cu acelaşi nume , care se vărsa în răul Arieş la aproximativ jumătatea distanţei dintre Cimpeni şi Turda.
Din anul 1968 face parte din punct de vedere administrativ din judeţul Alba şi se află la o distanţă de 100 km de reşedinţa judeţului ,Municipiul Alba Iulia. Comuna se compune din 7 sate :Posaga de Jos, centru de comună,Poşaga de Sus,Sagagea,Orasti,Cortesti,Incesti şi Lunca Aries.
Satele sunt aşezate pe cursul văii Poşagii, pe o întindere de 20 km ,cu excepţia satului Lunca care este aşezat pe ambele maluri ale râului Aries, în aval cu 3 km faţă de punctul de vărsare a văii Posagii în răul Aries.

Comuna se învecinează la nord-est cu comuna Ocoliş,la nord cu comuna Băişoara din judeţul Cluj, la sud-est cu comuna Bistra, la sud cu comuna Salciua şi la est cu comunele Rimetea şi Livezile.
Suprafaţa comunei este de 136 kmp,depaşind ca suprafaţă Comuna Bistra(declarata ca fiind cea mai mare comuna din europa). Numărul de locuitori al comunei la ultimul recensământ este de 1258 din care: 625 sunt bărbaţi şi 633sunt femei.
 
Religie
Pe raza comunei există 1134 cetăţeni ortodocşi şi 124 greco - catolici.
Etnie 1258 -romani.
Rata natalităţii .În anul 2012 s-au născut 2 copii.
Rata mortalităţii. În anul 2012 au decedat 26 persoane.
Ocupaţia principală a locuitorilor comunei este agricultura, în speţă creşterea animalelor şi exploatarea si prelucrarea lemnului.